Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kg
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • bulion

    1,5 szkl
  • pomarańcze

    4 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • sherry

    2 łyżki
  • cukier puder

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę oczyścić, opłukać, osolić i upiec w piekarniku.
Pomarańcze 2 szt, obrać ze skórki, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, osączyć i pokroić w cienkie paski.
Mąkę wymieszać z bulionem, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone pomarańcze i sherry oraz otartą skórkę z 1 pomarańczy.
Przygotowanym sosem polać wyporcjowaną, ułożoną na półmisku kaczkę.
Pozostałe pomarańcze obrać, pokroić w plasterki i obłożyć nimi kaczkę.
Plasterki pomarańczy posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat