Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w jabłkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1,5 kg
jabłko 4 szt
Majeranek suszony Prymat 0,5 opakowanie
cebula biała 2 szt
sól do smaku

Porada

Kaczkę należy piec tyle ile waży, w moim przypadku 1,5 kg=1,5 godziny

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w jabłkach

Kaczkę dobrze myjemy, usuwamy szyjkę i podroby o ile są. Osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą wymieszana z majerankiem. Nie żałujmy przypraw, w końcu chcemy aby nasza kaczka nabrała cudnego aromatu. Jabłka można obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Cebule należy pokroić w piórka, wymieszać z jabłkami i odrobina majeranku. Tym nafaszerować środek kaczki. Jeśli coś zostanie układamy dookoła kaczki w brytfance.
Na początek pieczenia przykrywam folia aluminiową, pod koniec usuwam folię aby kaczka nabrało złocisto-brązowego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak