Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami na obiad

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 1

marynata

Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
tymianek 1/2 łyżki
ząbki czosnku 5
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka

nadzienie

jabłko winne 3 sztuki
majeranek 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami na obiad

Kaczkę myjemy i osuszamy. Ząbki czosnku obieramy i siekamy, łączymy z olejem i ziołami. Marynatą nacieramy kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawiamy na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka kroimy na ćwiartki i posypujemy majerankiem. Kaczkę nadziewamy jabłkami i zszywamy. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego – ni zamykamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Co jakiś czas polewamy tłuszczem wytopionym z kaczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.02.2016 17:09
super nie ma jak dobra kaczka na obiad
mirosława4 20.02.2016 16:54
smakowite mięsko
Ela427 20.02.2016 16:27
pyszności :)
Renata9 20.02.2016 14:50
Taki obiadek to bym zjadła :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak