Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
kasza gryczana 2 saszetki
jabłko kwaśne 2 szt
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula 1/2 szt
żurawina suszona 10 dkg
Goździki całe Prymat 5 szt
cynamon Prymat 1 szczypta
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Porada

Podawać na gorąco z surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Sprawiona kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą pieprzem, majerankiem oraz zgniecionym czosnkiem. Zalać winem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotować farsz. Cebulę obrać , podsmażyć na maśle. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki , żurawinę, ugotowaną kaszę, goździki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać roztrzepane jajko, wlać do masy , wymieszać. Powstałym farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5 godz. Podlewać wytwarzającym się sosem z dodatkiem wina. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek , udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.04.2016 12:51
jaka wspaniała kaczusia
Mniam 29.04.2016 11:13
Pyszna kaczka, w sam raz na rodzinny obiad :)
Krystyna32 29.04.2016 08:33
smaczna kaczka
Damiano
Damiano 29.04.2016 08:28
pyszna kaczuszka
Renata9 28.04.2016 23:01
Uwielbiam taką kaczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak