Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana
Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym.
Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim.
Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki (ilość zależy od upodobań), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem.
Kaczkę nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki (wykrojone gniazda nasienne) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią.
Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu.
Na patelni rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko w syropie z agawy.