Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka nadziewana

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym takim jak na mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek.

Składniki:

Składniki:

kaczka 2 kilogramy
mięso mielone drobiowe 200 gramów
wątróbki kacze 200 gramów
jabłka 3 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
masło klarowane 2 łyżki
syrop z agawy 3 łyżki
smalec gęsi 2 łyżki
bułka pszenna 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Porada

W przepisie użyliśmy kaczych wątróbek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana

Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym.
Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim.

Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki (ilość zależy od upodobań), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem.

Kaczkę nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki (wykrojone gniazda nasienne) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią.

Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu.

Na patelni rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko w syropie z agawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak