Kaczka nadziewana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym takim jak na mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kaczka

    2 kilogramy
  • mięso mielone drobiowe

    200 gramów
  • wątróbki kacze

    200 gramów
  • jabłka

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • syrop z agawy

    3 łyżki
  • smalec gęsi

    2 łyżki
  • bułka pszenna

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym.
Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim.

Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki (ilość zależy od upodobań), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem.

Kaczkę nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki (wykrojone gniazda nasienne) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią.

Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu.

Na patelni rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko w syropie z agawy.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy kaczych wątróbek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat