Kaczka faszerowana z boczkiem i wątróbką drobiową.*.

Kaczka faszerowana z boczkiem i wątróbką drobiową.*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt.
  • kajzerki

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • PLASTRY BOCZKU

    5 szt.
  • wątróbka drobiowa

    100 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jaja

    2 szt.
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 opakowanie
  • indyk

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie Przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w kostkę boczek, wystudzić. Oczyszczone wątróbki sparzyć, wystudzić, pokroić w kostkę i namoczyć w mleku.
Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.
Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę. Ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160 st.C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

04.06.2017 08:08
Ależ się pięknie i smakowicie prezentuje się to danie

Adamorek

18.04.2014 16:18
super kaczka

mufinka79

10.12.2013 17:35
Kaczka wygląda wspaniale :)

dodi

10.12.2013 15:02
bardzo smakowite

Beatris

10.12.2013 14:27
Prawdziwy rarytas:)

gosia561

10.12.2013 14:08
smaczne i pięknie podane

Barbara13

10.12.2013 13:46
Ależ się pięknie i smakowicie prezentuje,aż zrobiłam się głodna:)

matesko

10.12.2013 12:33
świętne jedzonko

Jadwiga/Jaga85

10.12.2013 12:18
Coś pięknego!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat