Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • jabłka

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • papryka

    1/4 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyzka
  • sól do smaku

  • oliwa

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę po umyciu i wysuszeniu natarłam przyprawami i oliwą, wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby się przemacerowała. Potem wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 180 C na około 2, 5 godziny. Obracałam ją co jakiś czas, podlewałam rosołem a potem wytworzonym sosem.
Próbowałam, czy jest dobra nakłuwając widelcem. Gdy wchodził w mięso bez oporu i płyn wydostający się z niej był przezroczysty, kaczka była gotowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 30.11.2013 18:39
rewelacja! uwielbiam kaczkę.
misia53 29.07.2013 21:43
pyszna jes taka kaczucha, robię na wyjątkowe okazje
[email protected] 06.06.2013 13:03
muszę spróbować :)
Rafał10 25.05.2012 21:21
wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !
Grażyna13 22.04.2012 20:58
Nie, raczej do młodej wieprzowiny
emylka86 22.04.2012 19:51
nigdy nie jadłam kaczki. ale ten przepis zacheca mnie by w koncu ją zrobic. a powiedz mi jaki jest smak mięsa, podobny do kury?
pacpaw 03.03.2012 17:11
szkoda ze tego przepisu nie przeczytałem przed upieczeniem ostatniej kaczki
iziona 28.12.2011 09:51
Pyszności i jeszcze raz pyszności
Monika111 28.12.2011 09:44
Lubię kaczkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat