Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka

Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 duża
  • cebula

    1 mała
  • mąka

    3 łyżki groszkowej
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Krok 2 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę.
Krok 3 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Do miski wrzucamy cukinię, cebulę, olej i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Wszystko dokładnie razem mieszamy.
Krok 5 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Smażymy na patelni z odrobiną oleju małe placuszki – najpierw z jednej strony do zarumienienia, a następnie z drugiej.
Krok 6 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Placuszki są bardzo delikatne, więc nie polecam wielokrotnego przekładania na patelni.
Krok 7 - Kabak Mucveri – tureckie placki z cukinii bez jajka foto
Gotowe placuszki dobrze smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki - ot! tak kuchnia fusion ;-)
PaniMISIOWA
Pomysł zaczerpnęłam z bloga http://kuchnia-turecka.blogspot.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

06.11.2016 20:49
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat