Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczek w słodko-ostrej marynacie

3.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kabaczek w słodko-ostrej marynacie- ciekawy pomysł na marynowane warzywa. Doskonale smakuje jako dodatek do obiadu, lub przekąska.

Składniki:

kabaczek duży
chrzan świeży 1 kawałek
papryczka chili kilka paseczków
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 2-3 szt.
Koperek suszony Prymat łodygi
sól 1-2 łyżki
cukier 1 szkl.
ocet 10 % 1 szkl.
woda 4 szkl.
miód 1 łyżka
seler 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek w słodko-ostrej marynacie

Kabaczki pokroić w plastry, obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, a pozostały miąższ pokroić w dużą kostkę. Selera obrać i pokroić w plasterki lub w paski.
Na dno 900ml słoików wsypać przyprawy (proporcje podane na 1 duży słoik), włożyć rozdrobnione kabaczki, a na wierzchu położyć po 1 kawałku świeżego chrzanu, kilka paseczków chili i plaster selera.

Składniki zalewy zagotować, wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli, a następnie gorącą wypełnić słoiki - do każdego dodać łyżkę miodu. Zakręcić szczelnymi pokrywkami i pasteryzować 20-30 minut.

Wychodzi ok. 1,5L gotowej zalewy - w zależności od ilości podstawowego składnika, czyli kabaczka, można dowolnie zwiększać ilość gotowej marynaty zachowując podane proporcje dostosowane do 1L wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 28.11.2013 20:10
Smacznie wygląda
Habibi 17.09.2013 16:24
warto choć raz spróbować, bo tylko tak się można samodzielnie przekonać, czy smakuje i czy warto zrobić kolejny raz :)
Katarzyna/kate1980 15.09.2013 21:20
nigdy nie robiłam kabaczka w słoiku może spróbuję
eagle 15.09.2013 19:23
Przepis "pożyczam" bo akurat mam składniki i nie bardzo wiedziałam co z nich zrobić. Zapowiada się smaczna przekąska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak