Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kabaczek w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
mleko 2% 125 ml
drożdże 15 g
cukier szczypta
olej rzepakowy 25 ml
sól 1/2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1/3 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
młody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżeczka

nadzienie

kabaczek ok.400 g
oliwa 2 łyżki
marchew mrożona z groszkiem 5 pełnych łyżek
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 płaska łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
mąka kukurydziana 1 płaska łyżka
cieciorka konserwowa 240 g
ząbki czosnku 3-4 sztuki
lubczyk świeży kilka listków
seler nać kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Kabaczek w cieście

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i polewamy odrobiną letniego mleka. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy, czosnek,oregano, sól, resztę mleka i olej. Dokładnie wyrabiamy . Następnie do połowy ciasta dosypujemy młody jęczmień i zagniatamy. Ciasto jasne i zielone odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kabaczek w cieście foto
2
Obrane młode kabaczki ścieramy na dużych oczkach tarki, i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy marchewkę z groszkiem, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy ok. 10 minut. Nadzienie zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy mąką kukurydzianą i dosypujemy odcedzoną cieciorę, mieszamy i studzimy.
Krok 2 - Kabaczek w cieście foto
3
Ciasto jasna i zielone wałkujemy w prostokąty i wycinamy ok. 4 cm pasy .
Formę 22 cm naprzemiennie wypełniamy paskami ciasta.
Spód zakrywamy listkami selera i lubczyku.
Krok 3 - Kabaczek w cieście foto
4
Na listki kładziemy nadzienie, lekko dociskając.
Z pozostałego ciasta, robimy ozdoby.
Całość pieczemy ok. 50-60 minut.
Smacznego.
Krok 4 - Kabaczek w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.08.2016 14:32
bardzo smacznie wygląda
olkaaa 21.08.2016 11:26
ciekawa propozycja
ilka01 21.08.2016 08:45
Pysznosci ☺
norweska20 20.08.2016 23:56
ciekawy pomysł
sezamek 20.08.2016 23:31
Mnie też się podoba
Renataj 20.08.2016 23:23
Apetyczny pomysł:) Kolejny przepis gdzie jednym ze składników jest sproszkowany młody jęczmień - nigdy go nie używałam ale widzę,że fajnie barwi ciasto. Z pewnością wykorzystam:)
agnieszka214 20.08.2016 21:59
Musi być apetyczny
Madzai 20.08.2016 21:37
Wspaniałe :)
IKrakowianka 20.08.2016 20:40
super propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak