Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    250 g
  • papryka żółta

    1
  • kabaczek

    1
  • cebula

    1
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser żółty

    150 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Kabaczek myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Z każdego takiego plastra wydrążamy miąższ pozostawiając cienki spód.
Krok 2 - Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na masełku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy do miękkości i doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 3 - Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Pod koniec smażenia dodajemy ser starty na grubych oczkach tarki - wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy plastry kabaczka i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Krok 4 - Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 24.10.2015 14:35
kabaczek smakowicie wygląda
pacpaw 21.01.2013 22:48
bardzo mi się podoba z "talerzykami" kabaczkowymi. Dzięki nic danie bardzo dużo zyskuje
magduś83 09.12.2012 23:15
rewelacja!!! palce lizać
malaczarna23 12.09.2012 20:55
robiłam podobne w cukinii:) pycha
malaczarna23 12.09.2012 20:55
robiłam podobne w cukinii:) pycha
Dorota37 07.09.2012 10:42
apetyczne mniam
Dorota37 07.09.2012 10:42
apetyczne mniam
Beatris 19.08.2012 20:46
Oj lubię, i to bardzo.
Cukiereczek13 19.08.2012 16:21
tak, kabaczek jest nieobrany ze skórki :)
ziutula 19.08.2012 12:18
apetycznie wygląda...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat