Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać i ułożyć po czubatej łyżce na dnie pucharka i lekko je docisnąć.
Do miski przelać jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Następnie cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone kukułki cały czas mieszając.
W szklance rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach wrzątku. Wlać ją cienkim strumieniem do masy jogurtowo-kukułkowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
Delikatnie przelać ją do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje kremówkę ubić na sztywno. Ubitą czekoladę rozdzielić pomiędzy pucharki i udekorować chrupkami. Smacznego!