Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kukułki 70 gram
mleko 50 ml
jogurt naturalny 150 ml
cukier puder 1 łyżka
czekolada 25 gram
herbatniki 25 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietanka kremowa 200 gram
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną

Do rondelka wlać mleko i dodać kukułki. Ogrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać i ułożyć po czubatej łyżce na dnie pucharka i lekko je docisnąć.

Do miski przelać jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Następnie cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone kukułki cały czas mieszając.

W szklance rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach wrzątku. Wlać ją cienkim strumieniem do masy jogurtowo-kukułkowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.

Delikatnie przelać ją do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje kremówkę ubić na sztywno. Ubitą czekoladę rozdzielić pomiędzy pucharki i udekorować chrupkami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 06.03.2014 16:53
Bardzo lubię kukułki więc na pewno by mi posmakował:)
Milka100 05.03.2014 22:47
fajny deserek
Gracer 05.03.2014 19:49
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak