Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe z rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jogurt naturalny 150 gram
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
olej 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny

Dodatkowo

rabarbar 40 dag
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obrać, pokroić i zasypać cukrem oraz szczypta soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy.
Krok 1 - Jogurtowe z rabarbarem  foto
2
Białka ubić na sztywno w trakcie ubijania dosypywać cukier i cały czas ubijać, kiedy białka będą białe i szkliste zmniejszyć obroty robota i ubijając dodać żółtka,wlewać olej oraz jogurt. Kiedy masa będzie dobrze połączona wyłączyć robota i delikatnie połączyć przesiana mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Jogurtowe z rabarbarem  foto
3
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto, równo je rozsmarowując,
Krok 3 - Jogurtowe z rabarbarem  foto
4
następnie posypac wierzch ciasta odsączonym z soku rabarbarem
Krok 4 - Jogurtowe z rabarbarem  foto
5
Piec w temp. 180st około 50 minut po upieczeniu wystudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości soku z cytryny i wody.
Krok 5 - Jogurtowe z rabarbarem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 22.05.2015 22:01
Apetyczne ciasto
Renata9 22.05.2015 21:59
Lubię ciasta z rabarbarem :-)
Alex_M 22.05.2015 20:03
bardzo lubię jogurtowe ciacha :)
Gracer 22.05.2015 19:45
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak