Jogurtowe placuszki z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    180 g
  • jajka

    2 szt
  • jogurt naturalny

    250 g
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • stopione masło

    5 g
  • sól szczypta

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jagody

    1/2 szkl.
  • ponadto :

  • serek waniliowy

  • jagody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka roztrzepać z jogurtem,dodać cukry,mąkę,proszek i roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do masy i delikatnie wymieszać,wsypać jagody. Rozgrzaną patelnię teflonową posmarować olejem, łyżką wylewać małe porcje ciasta, po chwili obrócić. Smażyć na złoty kolor.

Upieczone placuszki układamy na talerzu,polewamy serkiem waniliowym zmiksowanym z jagodami,dekorujemy jagodami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 15.12.2013 17:46
pyszne placuszki
Czarnula87 03.10.2013 18:31
dzisiaj jadłam podobne
malaczarna23 03.10.2013 15:28
pyszne placuszki:) uwielbiam
lara 03.10.2013 15:07
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat