Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe ciasto z malinami
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. W misce łączymy maliny z 2 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy skórkę z cytryny i jajka, cały czas ucierając. Masę na przemian z jogurtem łyżka po łyżce dodajemy do mąki. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy połowę malin, które przykrywamy połową pozostałego ciasta, znowu układamy maliny i przykrywamy pozostałym ciastem. Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni można przykryć ją folią.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Połową lukru polewamy ciasto. Do pozostałej części dodajemy pokruszone maliny i delikatnie mieszamy, lukier z owocami wylewamy na ciasto.