Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowa baba z nutellą
Masło ucieramy mikserem do miękkości.
Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa.
Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund.
Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund.
Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach.
* Ja wykorzystałam TEN KREM
Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2013-06-10 204521
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy … kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.
Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.
Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.
Odstawiamy do ostudzenia!
Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!
UWAGA!
Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka.