Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowy metrowiec TRICOLOR
Ciasto- Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, almette i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i olej. Ciasto dzielimy na 2 równe części- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Masa- Owoce i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z almette, stopniowo dodając zimny budyń.
Ciasta kroimy w kromeczki takiej samej grubości- kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta i przekładamy je kremem. Polewamy sosem jeżynowym.
Polewa- Jeżyny zagotowujemy z cukrem. Kiedy puszczą sok dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 50 g połamanej gorzkiej czekolady- rozpuści się pod wpływem ciepłego sosu i go lekko zagęści. Sos studzimy. Polewamy nim gotowe metrowce. Dekorujemy świeżymi jeżynami i miętą. Metrowiec możemy również ozdobić jedynie cukrem pudrem i miętą- również będzie wspaniale wyglądał. Smacznego!