Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowy metrowiec TRICOLOR

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 8
cukier 250 g
cukier waniliowy 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
olej 300 ml
serek śmietankowy 150 g
mąka pszenna 400 g
mąka pszenna 1 łyżka do jasnego ciasta
proszek do pieczenia 30 g
kakao 1 łyżka
sól szczypta

masa

jeżyny 600 g
cukier 12 łyżek
budyń waniliowy 1
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2
mleko 1/2 szklanki
masło miękkie 200 g
serek śmietankowy 150 g

polewa

jeżyny 150 g
cukier waniliowy 1 łyżka
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowy metrowiec TRICOLOR

Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto- Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, almette i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i olej. Ciasto dzielimy na 2 równe części- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Masa- Owoce i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z almette, stopniowo dodając zimny budyń.

Ciasta kroimy w kromeczki takiej samej grubości- kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta i przekładamy je kremem. Polewamy sosem jeżynowym.
Polewa- Jeżyny zagotowujemy z cukrem. Kiedy puszczą sok dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 50 g połamanej gorzkiej czekolady- rozpuści się pod wpływem ciepłego sosu i go lekko zagęści. Sos studzimy. Polewamy nim gotowe metrowce. Dekorujemy świeżymi jeżynami i miętą. Metrowiec możemy również ozdobić jedynie cukrem pudrem i miętą- również będzie wspaniale wyglądał. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak