Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyk czekoladowo migdałowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 7 łyżek
jajko 6
masło 100 gram
cukier 1/2 szklanki
migdały mielone 100 gram
czekolada gorzka 100 gram
biszkopty okrągłe 50 gram

polewa

masło 4 łyżki
czekolada gorzka 200 gram
migdały 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyk czekoladowo migdałowy

Ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj zmielone migdały,pokruszone biszkopty i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki i piecz w 180 C. przez ok. 50 minut.
Odstaw by ciasto przestygło.
Polewa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj masło i mieszaj aż składniki się połączą.
Ciasto polej polewą.
Migdały pokrój w słupki i wciskaj pionowo w ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.01.2016 10:20
smakowita propozycja
olkaaa 12.01.2016 07:35
wygląda kusząco
Zdzisław 11.01.2016 23:11
apetyczne ciasto
Renata9 11.01.2016 21:34
Pyszne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak