Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Doskonale smakują ze szklanką kakao. Idealne na śniadanie dla całej rodziny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mleko

    1.5 szklanki
  • drożdże

    30 gramy
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    600 gramy
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczki

Masa serowa:

  • masło

    1 łyżka
  • ser biały

    250 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1.5 łyżki

Kruszonka:

  • masło

    50 gramów
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.


2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę.


3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę.


4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat