Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeże z ciasta drożdżowego z gruszkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 sztuki
drożdże 25 gram
sól łyżeczka
mąka kg
jajko
cukier łyżeczka
mleko szklanka
masło 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jeże z ciasta drożdżowego z gruszkami

W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ważne by nie kleiło się do rąk, podczas formowania jeży. Nie może być zbyt luźne, bo wtedy jeżyki nam się rozpłaszczą.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 mniejszych części (w zależności od tego jak duże gruszki mamy). Każdą rozpłaszczamy na placuszek, na środku układamy gruszkę i zawijamy wokół niej ciasto, formując kształt jeża. Tam gdzie mamy węższą część gruszki będzie ryjek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość. W oczka wtykamy kropelki czekoladowe (ja niestety już nie miałam, więc wetknęłam kuleczki pieprzu, które przed jedzeniem usunęłam) a w nosek, np. rodzynkę. Końcówkę nożyczek maczamy w mącę i na grzbietach jeżyków robimy małe nacięcia, imitujące kolce.

Pieczemy w temp 180st do momentu, aż uzyskają ładny kolorek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 17.02.2013 22:33
pycha
LoLa 05.02.2013 19:29
super:)
monisia1977 26.01.2013 11:43
fajne
monisia1977 26.01.2013 11:43
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak