Przepis i sposób przygotowania na: Jeże z ciasta drożdżowego z gruszkami
Ważne by nie kleiło się do rąk, podczas formowania jeży. Nie może być zbyt luźne, bo wtedy jeżyki nam się rozpłaszczą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 mniejszych części (w zależności od tego jak duże gruszki mamy). Każdą rozpłaszczamy na placuszek, na środku układamy gruszkę i zawijamy wokół niej ciasto, formując kształt jeża. Tam gdzie mamy węższą część gruszki będzie ryjek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość. W oczka wtykamy kropelki czekoladowe (ja niestety już nie miałam, więc wetknęłam kuleczki pieprzu, które przed jedzeniem usunęłam) a w nosek, np. rodzynkę. Końcówkę nożyczek maczamy w mącę i na grzbietach jeżyków robimy małe nacięcia, imitujące kolce.
Pieczemy w temp 180st do momentu, aż uzyskają ładny kolorek.