jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    70 dag
  • olej rzepakowy

    1/4 szklanki
  • cebula

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • kalarepka młoda

    1 większa
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    4 szklanki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • koperek

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas

dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas

wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa

śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek

podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat