Jesienne risotto

Jesienne risotto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    150 g
  • cebula

    1
  • kurki blanszowane

    200 g
  • dynia

    100 g
  • papryka czerwona

    1/2
  • suszone pomidory

    6
  • natka pietruszki

    2 łyżka posiekana
  • bulion

    800 ml
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • masło

    2 łyżka
  • sól do smaku

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienne risotto foto
W szerokim rondlu roztopić masło.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do rondla i zeszklić, potem wsypać ryż i smażyć aż ryż się także zeszkli.
Krok 2 - Jesienne risotto foto
Wlać wino i dusić aż się wchłonie w ryż.
Potem porcjami wlewać bulion i gotować do momentu aż ryż zabierze nadmiar bulionu.
W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory i dalej dusić od czasu do czasu mieszając.
W miarę potrzeby wlewać bulion.
Krok 3 - Jesienne risotto foto
Dodać kurki, dynię i natkę i dalej dusić do miękkości wszystkich składników i dodać przyprawy.
Gdy risotto jest gotowe w miarę potrzeby doprawić.
Krok 4 - Jesienne risotto foto
Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań.
Podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 06.11.2014 14:03
wygląda tak smacznie i krzyczy zjedz mnie !
Edith85 05.11.2014 19:43
pyszne danie w kolorach jesieni :)
BernadettaP 05.11.2014 19:37
Wygląda meeeega apetycznie ! Tylko bym teraz z papryki zrezygnowała, bo w ciąży kompletnie nie mam na nią ochoty, choć "normalnie" uwielbiam :)
Konczi 05.11.2014 16:33
Pyszne danie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat