Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne grzybowe spaghetti
Grzyby z wywaru kroimy na kawałeczki i gotujemy w tej samej wodzie w której je namaczaliśmy.
Po upływie tego czasu, na patelni rozpuszczamy 50 g masła i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia cebuli dodajemy na patelnię 150 ml grzybowego wywaru, bez grzybów.
Z gotującego się wywaru grzybowego odlewamy 1/2 szklanki tego własnie wywaru. Dodajemy do tego 1.5 łyżki mąki i 3 łyżki śmietany. Mieszamy tak aby nie było grudek.
Gotujący się wywar z grzybami dodajemy na patelnię gdzie mamy już cebulę. Mieszamy i po chwili dodajemy tzw zaklepkę.
W trakcie całego gotowania sosu, przygotowujemy sobie makaron i gotujemy wedle zaleceń danego producenta. Gdy makaron będzie gotowy przed jego dodaniem do sosu, do naszej patelni z sosem dodajemy drobno posiekaną natkę i całość doprawiamy solą i pieprzem. Nastepnie dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.