Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne brownies orzechami i gruszkami pachnące

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
czekolada gorzka 2 tabliczki
orzechy laskowe 50 g
orzechy włoskie 50 g
jajko 3
sól szczypta
gruszki 2 sztuki
sok z cytryny 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne brownies orzechami i gruszkami pachnące

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Ostudzić. Orzechy zmielić w młynku na "piasek". Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlewać strużką roztopioną czekoladę cały czas miksując. Dodać orzechy i wymieszać.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać ją po jednej łyżce do masy czekoladowej, mieszając.

Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Boki posmarować tłuszczem. Przelać ciasto do foremki. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ponacinać na zewnątrz i skropić sokiem z połówki cytryny. Owoce ułożyć na wylanym cieście i lekko docisnąć.

Piec przez 30-45 minut w 180 stopniach. Temperatura zależy od piekarnika. Ciasto będzie upieczone, gdy na środku patyczek będzie suchy, a po bokach będzie oddzielało się ładnie od formy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 22.02.2013 16:19
Bardzo apetyczne zdjęcia. Szkoda, że nie ma zdjęcia ciasta w przekroju.
Roksana1 19.09.2012 20:55
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak