Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na korpusy do babeczek:
-
mąka
2 szklanki -
masło
5 dag -
margaryna
12.5 dag -
cukier puder
0.5 szklanki -
żółtko jajek
2 sztuki -
śmietana
1 łyżka
Na nadzienie babeczek:
-
mleko
0.75 litra -
budynie śmietnkowe
2 sztuki -
cukier
2 łyżki -
masło 82%
1 łyżka -
rodzynki
2 łyżki -
jabłka
5 sztuk -
polewa czekoladowa
5 łyżek -
orzechy laskowe mielone
0.5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Jesienne babeczki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, masło i siekać nożem. Wbić żółtka, dodać śmietanę, aromat oraz cukier i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i wypełniać nim foremki do babeczek uprzednio posmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w temp. 180 st.C
Pół litra mleka zagotować, budynie rozmieszać z cukrem i pozostałym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać masło i rodzynki, ponownie wymieszać.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić i cienkie plasterki.
Dno babeczek posypać mielonymi orzechami laskowymi, wyłożyć budyń i układać plasterki jabłek.
Wstawić babeczki do gorącego piekarnika na następne 10 minut, żeby zmiękły jabłka a po wyjęciu skropić je sosem czekoladowym
Babeczki smakują i na gorąco i na zimno.![]()
Komentarze (0)