Jesienne babeczki

Jesienne babeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dekoracyjne babeczki na deser z jabłuszkami, masą budyniową i rodzynkami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na korpusy do babeczek:

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    5 dag
  • margaryna

    12.5 dag
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • śmietana

    1 łyżka

Na nadzienie babeczek:

  • mleko

    0.75 litra
  • budynie śmietnkowe

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • rodzynki

    2 łyżki
  • jabłka

    5 sztuk
  • polewa czekoladowa

    5 łyżek
  • orzechy laskowe mielone

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jesienne babeczki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, masło i siekać nożem. Wbić żółtka, dodać śmietanę, aromat oraz cukier i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i wypełniać nim foremki do babeczek uprzednio posmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w temp. 180 st.C

Pół litra mleka zagotować, budynie rozmieszać z cukrem i pozostałym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać masło i rodzynki, ponownie wymieszać.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić i cienkie plasterki.

Dno babeczek posypać mielonymi orzechami laskowymi, wyłożyć budyń i układać plasterki jabłek.

Wstawić babeczki do gorącego piekarnika na następne 10 minut, żeby zmiękły jabłka a po wyjęciu skropić je sosem czekoladowym

ben-ka
Babeczki smakują i na gorąco i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat