Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna zapiekanka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczna i aromatyczna, jesienna zapiekanka z makaronem, kurczakiem, dynią, papryką, brokułami i obowiązkowo, żółtym serem. Idealne danie na rodzinny obiad.

Składniki:

makaron świderki 350 gram, razowy
dynia 450 gram, po obraniu
brokuł 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
filet z kurczaka 1 podwójny
natka pietruszki pęczek
śmietana 30% 100 ml
ser żółty 160 gram
czosnek 3 ząbki
tymianek
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
olej

Porada

Dynia i brokuł świetnie ze sobą smakują, dlatego takie właśnie połączenie towarzyszyło mojej jesiennej zapiekance. Papryka dodatkowo nadaje jej kolorów a filer podnosi wartość smakową i odżywczą.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zapiekanka

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą. Gotową pieczemy do miękkości w 180°C.
Krok 1 - Jesienna zapiekanka foto
2
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Natkę pietruszki drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy do miękkości.
Krok 2 - Jesienna zapiekanka foto
3
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę upieczonej dyni. Składniki spoiwa mieszamy, tak by dynia się rozpadła.
Krok 3 - Jesienna zapiekanka foto
4
Do spoiwa wsypujemy ugotowany makaron.
Krok 4 - Jesienna zapiekanka foto
5
Mieszamy całość dodając pokrojoną pietruszkę oraz paprykę. Doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Jesienna zapiekanka foto
6

Przygotowany makaron z dodatkami, brokuł, pozostałą dynie oraz mięso układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.


Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180°C. Gotowe.


Tuż przed wyjęciem zapiekankę możemy posypać delikatnie serem żółty, a po wyjęciu posiekaną natką pietruszki.

Krok 6 - Jesienna zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 31.12.2015 10:54
Pyszna - Zdrowa - Kolorowa
olkaaa 31.12.2015 07:22
bardzo fajna
gusia1000 31.12.2015 02:30
Smaczna taka.
ilka01 31.12.2015 00:44
super danie
Wafelek2601 31.12.2015 00:07
Wygląda pysznie
Łukasz15 30.12.2015 23:47
Bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak