Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna surówka z czerwonej kapusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1
jabłko 1
cebula 1
smietana 18% 2 łyżki
majonez 2 łyzki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna surówka z czerwonej kapusty

Czerowną kapustę bardzo drobno szatkujemy, w dużym garnku nastawiamy wodę, lekko ją osalamy i kiedy się zacznie gotować to wrzucamy kapustę, a po 3-4 minutach ją odcedzamy i przelewamy zimną wodą, przekładamy do miski. Obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w niewielką kostke i wszystko dodajemy do kapusty. surowke mieszamy z majoenzem i śmietaną i dodajemy soli i pieprzu, tak aby dobrze smakowało, podajemy do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 20.11.2012 11:40
:):):) mając na myśli autorski przepis, chodzi mi o to, że nie robiłem go zgodnie z instrukcjami z książki kucharskiej, czy z netu. Owszem moja mama często robiła podobną surówkę, ale bez jabłka, ja ją wzbogaciłem o ten składnik i z czystym sumieniem dodaję ten przepis jako swój własny i AUTORSKI. I powiem Pani, że nie czuję się lepszy od nich z tego względu że nie zakwaszam kapusty, po prostu nie lubię tak robić, mi smakuje w ten sposób i uważam to za w pełni normalne. Natomiast mam wrażenie, że Pani czerpie ogromne przyjemności z krytykowania innych.
Henryka2 20.11.2012 00:00
Nie wygłupiajmy się nazywaniem autorskim przepisem powszechnie znanego i powielanego setki razy przepisu, różniącego się od innych tylko brakiem zakwaszenia.A zakwaszenie przy czerwonej kapuście jest bardzo ważne i nie ma tu autorstwa, wszyscy kucharze,wszędzie gdzie potrawy z tej kapusty robią, zakwaszają ją, bo tak trzeba.Czyżbyś czuł się lepszy od nich?Nie robisz ani uprzejmości ani łaski,że podasz wagę kapusty. Składniki maja być podane z wagą lub objętością. A żeby być autorem czegoś trzeba się przede wszystkim na tym znać.Twoje przepisy o tym nie świadczą.I troszkę mniej górnolotnych...frazesów.Ja patrzę tylko przez pryzmat zasad gotowania, które dobrze znam i regulaminu tej strony.Proszę więc bez wycieczek osobistych.
Mati13 18.11.2012 19:11
Jak dla mnie przepis jest napisany bardzo dokładnie, a to że nie ma w nim informacji że się zakwasza kapustę, to nie powód do jego negowania - po prostu tego nie robię, a to mój autorski przepis i nie będę czegoś pisał tylko i wyłącznie dla tego, że ktoś inny tak robi. szkoda że niektorzy oceniają innych przez pryzmat siebie i jak tylko jedną różnice zobaczą, to już coś jest źle i trzeba krytkować..;/
Mati13 18.11.2012 19:07
zarówno na 1 jak i 2 zdjęciu jest tam sama kapusta, na pierwszym robiłem zdjęcia z lampą i stąd to rozjaśnienie, na 2 jest jej naturalny kolor jak wyglądała w rzeczywistości. Ja kapusty nie zakwaszam i mi smakuje, a co do koloru to nie wiem o co Pani chodzi, jak dla mnie jest bardzo ładny. Kapusty czerwone są zazwyczaj mniej więcej tej samej wielkości i z reguły są małe i też o taką małą kapustę mi chodzi - nie ważyłem jej więc nie podam czy ważyła 65dag czy 75 dag, żeby nie było że zmyślam
Henryka2 18.11.2012 17:16
A ta kapusta, to obojętnie czy waży 3kg czy 50dag?
Henryka2 16.11.2012 05:57
Przepis niedokładny.Brak informacji,że kapustę należy zakwasić,żeby nie wyglądała jak na głównym zdjęciu.
kasiek 15.11.2012 21:05
a kolor świetny :)
cooleczka 15.11.2012 20:52
brzmi smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak