jarzynowa z klopsikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

  • kalafior

    klika różyczek
  • mięso mielone

    250 g
  • groszek zielony

    3 łyżki
  • jajko

  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • ziemniaki

    3-4 sztuki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w niewielką kostkę, ziemniaki w większą. Kalafiora podzielić na kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 17.09.2015 21:24
Pyszna zupka
IKrakowianka 17.09.2015 21:06
świetna zupka
halina17 17.09.2015 20:59
Dobra pożywna zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat