Jarzynka do obiadu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    70 dag
  • sól

  • sok z cytryny

  • olej

    2-3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki myje dokładanie starając się nie uszkodzić skórki, następnie przekładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Gdy już się ugotują odstawiam do przestudzenia, obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewam tłuszcz( olej, smalec), nakładam buraczki i podsmażam. Dodaję do smaku sól oraz pieprz według uważania, później sok z cytryny oraz mąkę. Podsmażam chwilę. Podaję do dań mięsnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariuszek8 12.06.2015 10:19
Jedna rzecz z najlepszych w kuchni
mariuszek8 28.05.2015 20:04
Te jarzynki są najlepsze zawsze z całego obiadu
andrzej10 04.11.2012 19:33
pycha
Pietruszka 06.08.2012 08:04
bardzo lubię buraczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat