Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowo -kurczakowe rożki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 40 dag
pierś z kurczaka 40 dag
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
olej do smażenia
słonecznik łuskany do posypania
jajko do smarowania
czosnek ząbek
sól do smaku
ciasto francuskie 1 opakowanie

Porada

Zamiast jarmużu można użyć szpinaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowo -kurczakowe rożki

Kroki postępowania

1
Jarmuż płuczemy. Usuwamy grube części łodygi. Pozostałą część obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy i studzimy.
Krok 1 - Jarmużowo -kurczakowe rożki foto
2
Pierś z kurczaka drobno kroimy. Przekładamy na patelnie, podlewamy olejem, doprawiamy i smażymy do miękkości.
Krok 2 - Jarmużowo -kurczakowe rożki foto
3
Między czasie gdy mięso się smaży jarmuż delikatnie odciskamy i siekamy na mniejsze części.
Krok 3 - Jarmużowo -kurczakowe rożki foto
4
Gdy mięso jest już prawie gotowe dodajemy do niego liście jarmużu. Do całości dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilkę razem smażymy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 4 - Jarmużowo -kurczakowe rożki foto
5
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wychodzi około 16 sztuk. Na każdym kwadracie układamy przestygnięte nadzienie.
Krok 5 - Jarmużowo -kurczakowe rożki foto
6
Tak przygotowane kwadraty zawijamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem.
Paszteciki pieczemy około 15 minut w 200˚C.
Krok 6 - Jarmużowo -kurczakowe rożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 27.01.2015 17:46
ciekawy pomysł
Ania321 27.01.2015 16:15
muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak