Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowo-dyniowa tarta

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 25 dag
margaryna 12 dag
jajko 1 sztuka
woda łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku

NADZIENIE

jarmuż 300 gram
kiełbasa 150 gram
dynia 200 gram po obraniu
ser feta 8 dag
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyzki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

To propozycja na jesienną tarte. Jest nie tylko pyszna, ale i syta.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowo-dyniowa tarta

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 1 - Jarmużowo-dyniowa tarta foto
2
Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut, po czym wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
Krok 2 - Jarmużowo-dyniowa tarta foto
3
NADZIENIE:
Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie obgotowujemy. Odcedzamy i studzimy.
Krok 3 - Jarmużowo-dyniowa tarta foto
4
Jarmuż płuczemy, usuwamy grubsze łodygi i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze części.
Krok 4 - Jarmużowo-dyniowa tarta foto
5
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony jarmuż.
Chwilkę razem smażymy i doprawiamy do smaku.

Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażamy na oddzielnej patelni.
Zarówno kiełbasę jak i dynię dokładamy do jarmużu. Całość mieszamy i wykładamy na ciasto kruche.
Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta.

Jajka miksujemy ze śmietaną i zalewamy składniki nadzienia. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Podajemy na ciepło.
Krok 5 - Jarmużowo-dyniowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 28.01.2015 09:58
wyglada cudnie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak