Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowo- buraczkowa sałatka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 5 łodyg
buraczki 2 sztuki
cebula czerwona 0,5 sztuki
ser feta 100 gram
oliwki zielone kilkanaście
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
sól do smaku
oliwa do polania
ocet balsamiczny do polania

Porada

To pyszna, sezonowa, jesienno- zimowa sałatka. Jarmuż po obgotowaniu staje się miękki, a jego faliste liście ślicznie prezentują się na talerzach. Idealnie komponuje się z buraczki, serem i oliwkami!

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowo- buraczkowa sałatka

Kroki postępowania

1
Buraczki zawijamy w folie spożywczą, pieczemy do miękkości i studzimy.
Krok 1 - Jarmużowo- buraczkowa sałatka foto
2
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy jego liście zaczną mięknąć odcedzamy go z wody i studzimy.
Krok 2 - Jarmużowo- buraczkowa sałatka foto
3
Ser feta kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na połowę. Cebule przekrawamy i kroimy w piórka. Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki.
Krok 3 - Jarmużowo- buraczkowa sałatka foto
4
Gotowy jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe, przygotowane składniki : buraczki, oliwki, ser, cebula i słonecznik. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami. Podajemy.
Krok 4 - Jarmużowo- buraczkowa sałatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 02.12.2016 14:31
Wygląda pięknie
Franciszek 30.11.2016 01:15
super pomysł
gusia1000 30.11.2016 00:39
Pod mój smak.
KORAL 29.11.2016 21:46
Świetna sałatka :)
cukiereczek 29.11.2016 19:54
bardzo ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak