Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japońska sałatka z ogórków (Sunomono)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek sałatkowy 2 szt.
imbir starty 2 łyżeczki
ocet ryżowy 80 ml (1/3 szklanki)
sos sojowy 1 łyżka
cukier 4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
sezam do posypania (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Japońska sałatka z ogórków (Sunomono)

1. Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca po ogonkach. Na tarce do szatkowania kapusty lub nożem pokroić ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki.
Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę.

2. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego można dodać jabłkowego.

3. Z ogórków zlać powstały płyn i zalać powstałą marynatą. Odstawić na godzinę do lodówki.
4. Przed podaniem można posypać sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 19.01.2017 11:09
Muszę spróbować, bo brzmi ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak