Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japonki - beza z kakaową śmietanką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 4 szt
cukier 24 dag
ocet 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

krem

śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
kakao do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Japonki - beza z kakaową śmietanką

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy kiedy zaczną się szklić dodajemy sól. Kiedy będą już ubite na sztywno dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru na samym końcu mieszamy z octem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylko o kształcie gwiazdki i wyciskamy podłużne bezy o równej wielkości na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Suszymy w temperaturze 120 stopni przez 2 godziny. Studzimy.
Krok 1 - Japonki - beza z kakaową śmietanką foto
2
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru pudru , a następnie mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody i kakao według własnego uznania.
Krok 2 - Japonki - beza z kakaową śmietanką foto
3
Masę śmietanowa przekładamy do rękawa z ta sama końcówką i wyciskamy na połowę bez i przykrywamy je pozostałymi . Wierzch posypujemy kakao.
Krok 3 - Japonki - beza z kakaową śmietanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 05.04.2017 15:06
Wygląda pysznie
Babeczka35 30.03.2017 07:53
Pysznie wyglądają.
Franciszek 30.03.2017 00:49
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak