Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :)

Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zapiekanka

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    1,5-2 kg
  • kiełbasa śląska

    2-3 szt
  • cebula

    1-2 szt
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

  • Kucharek przyprawa do potraw

Sos do zapiekanki

  • jajo całe

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • bazylia świeża

    2-3 gałązki
  • ser żółty

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i ostudzić.
Krok 2 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę.
Krok 3 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na dno wyłożyć 1/3 pokrojonych w plastry ziemniaki. Na nie wyłożyć 1/2 zawartość patelni.
Krok 4 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
I znowu pokrojone ziemniaki, resztę wędliny i na samą górę ziemniaki.
Krok 5 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Czas na sos: bazylię dokładnie umyć i pokroić.
Krok 6 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Do miski wbić jajo, dać śmietanę, starty ser, pokrojoną bazylię i całość połączyć.
Krok 7 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki na samej górze.
Krok 8 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
Piec w nagrzanym do 165 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
SMACZNEGO!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megg

28.04.2014 13:20
Bardzo lubię takie zapiekanki, pycha :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat