Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko w mięsie mielonym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
mięso mielone 250 gram
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
mąka pszenna do panierowania
jajko 1 szt (roztrzepane)
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w mięsie mielonym

Kroki postępowania

1
Jajka włożyć do wrzącej wody i gotować przez 6 minut. Wyjąć z garnka i zanurzyć od razu w zimnej wodzie.
Krok 1 - Jajko w mięsie mielonym foto
2
Mięso mielone (ja użyłam mięsa z indyka) włożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy.
Krok 2 - Jajko w mięsie mielonym foto
3
Wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Jajka obrać delikatnie ze skorupki. Mięso mielone podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć, położyć na środku jajko i owinąć je mięsem Panierować gotowe kule najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej..
Krok 3 - Jajko w mięsie mielonym foto
4
W garnku rozgrzać olej. Powinno go być tyle, aby kule były całe zanurzone w oleju. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu przez około 4-5 minut. Zdjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Krok 4 - Jajko w mięsie mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.02.2017 10:28
same pyszności
Babeczka35 19.02.2017 08:05
Smakowity obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak