Jajko w koszulce.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

  • ocet

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko rozbijamy delikatnie do oddzielnej miseczki, tak aby żółtko się nie rozpłynęło. Do garnka wlewamy wodę (powinna zajmować ok 1/2 garnka) z łyżką octu (ocet przyspiesza ścinanie białka). Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać skręcamy gaz do minimum i łyżką w wodzie robimy wolno kręcący się wir. Bierzemy miseczkę z jajkiem i z jak najniższej wysokości wlewamy jajko do wodnego wiru. Białko wówczas powinno dokładnie obtoczyć żółtko, jeśli się tak nie stanie można pomóc sobie łyżką delikatnie podprowadzać białko do żółtka, a nawet przytrzymać je łyżką blisko żółtka, aż się zetnie.Gdy białko z wierzchu się zetnie gotujemy jajko 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Kasiaaaaa
Polecam z salatka z salaty,pomidora ,rzodkiewki i szczypiorku,majonezu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat