jajko w koszulce na sałatce z pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małe pory

    2
  • ząbek czosnku

    1
  • pomidor

    1
  • łyżka kaparów

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • jajka

    4 szt.
  • pieczarki

    9 szt.
  • oliwki

    2 łyżki
  • ocet winny biały

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyj, obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, pory pokrój w plasterki, oliwki na połówki. Pomidor sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pory, dodaj czosnek i pieczarki. Kiedy zmiękną, wrzuć orzechy, oliwki i kapary, dodaj kawałki pomidora oraz natkę, przypraw solą i pieprzem.
W szerokim rondlu zagotuj 2 l wody z octem. Jajka wbijaj kolejno na spodek i przechylaj, żeby zsunęły się do gotującej wody. Gotuj ok. 2 minut, aż białko się zetnie. Używając łyżki cedzakowej, delikatnie wyjmuj jajka i układaj je na porcjach sałatki pieczarkowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta1371 24.06.2011 23:14
W sam raz na śniadanko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat