Jajko w chlebie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

  • chleb

  • sól

  • pieprz

  • lubczyk świeży

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy kromki chleba, w takiej ilości, ile chcemy usmażyć jajek. Jedna kromka chleba przypada na jedno jajko. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. W każdej kromce chleba wykrawamy za pomocą literatki otwór. Tak przygotowany chleb wkładamy na gorący olej i smażymy do zrumienienia. Następnie obracamy go na drugą stronę i w dziurkę delikatnie wbijamy jajko, żeby żółtko nie pękło. Jajko przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż białko zetnie się. Posypujemy świeżo posiekanym lubczykiem i smażymy jeszcze chwilkę, żeby lubczyk mógł oddać swój aromat. Tak przygotowane jajko w chlebie zdejmujemy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco bez dodatków lub lekko okraszone sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 30.11.2014 18:20
smaczne sniadanko
AgaS10 30.11.2014 13:42
dla mnie rewelacja:)
Wafelek2601 29.11.2014 23:00
Wygląda pysznie
caffee_tea 29.11.2014 22:19
I like it :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat