Jajko na grzance

Jajko na grzance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczywo tostowe

    1 kromka
  • jajko

    1 szt
  • masło

    0,5 szt
  • posiekany szczypiorek

    0,5 łyżeczki
  • czosnek

    0,5 ząbka
  • bazylia

    2 listki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajko na grzance

Połowę masła rozgrzać na patelni i usmażyć sadzone jajko (najlepiej na specjalnej patelni „z dołkiem”), pod koniec smażenia przykryć patelnię, aby żółtko się ścięło. Z pieczywa zrobić grzankę w tosterze lub piekarniku. Natrzeć grzankę czosnkiem, posmarować pozostałym masłem i położyć usmażone jajko. Doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i przybrać bazylią.

Uwaga: zamiast masła do posmarowania grzanki można użyć topiony serek, a pod jajko podłożyć plasterek szynki lub salami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Magda60 23.02.2012 20:50
smakowite
Magda60 23.02.2012 20:50
smakowite
Edyta-25 29.07.2011 08:43
Pycha!
Edyta-25 22.06.2011 12:04
Fajny, prosty i smaczny pomysł :)
AgaS10 15.02.2011 08:57
po prostu śniadanko:)
Babciagramolka 18.12.2010 09:54
Do tego fasolka w sosie pomidorowym - smażone pieczarki, pieczony pomidor i kiełbaski i mamy angielskie śniadanko
marta639 17.09.2010 15:15
Pyszny przepis.
Agnieszka191 31.08.2010 22:42
pychotka
RenataZ-et 31.08.2010 17:02
pyszne śniadanko
plocia 31.08.2010 13:52
hmmm może i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat