Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane w szpinaku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży 200 g
jajko 4 sztuki
boczek wędzony 4 plasterki
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
mleko 1,5 szklanki
mąka 2 łyżki
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w szpinaku

Z liści szpinaku usuwamy zgrubiałe części.Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy szpinak, gotujemy przez minutę, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Mleko zagotowujemy w garnku, po woli dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki,gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy sól,pieprz i gałkę muszkatołową.Boczek smażymy na patelni na rumiano,dodajemy do sosu wraz ze szpinakiem. Kokilki smarujemy masłem,wylewamy sos, robimy wgłębienie i wbijamy ostrożnie jajka.Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż białko się zetnie.Trwa to około 6-8 minut.Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.02.2017 09:31
smaczny pomysł
halina17 12.02.2017 23:43
Ciekawa propozycja
Wafelek2601 12.02.2017 12:36
Fajny pomysł
Madzai 12.02.2017 12:07
Na pewno pyszne!
pestka 12.02.2017 11:18
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak