Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane w piekarniku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajka ugotowane na twardo 5 szt,
ser żółty 100 g,
szynka konserwowa 100 g,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
sól i pieprz do smaku,

Dodatkowo;

zielona cebulka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w piekarniku

Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli,po ugotowaniu opłukać zimną wodą i ostudzić.
Następnie nożem z ząbkami przekroić na połówki , wydrążyć środki tak aby nie uszkodzić skorupki.
Białka i żółtka pokroić w drobną kostkę , włożyć do miski.
Do jajek dodać pokrojony w kostkę ser żółty,pokrojoną w kostkę szynkę oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Całość doprawić do smaku pieprzem , solą i wymieszać do połączenia składników.
Farszem napełnić połówki skorupek , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdej połówce na górę nałożyć kawałek sera.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 - 20 minut.
Podawać zaraz po zapieczeniu posypane pokrojoną cebulką zieloną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:09
zrobie tak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak