Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dojrzałe pomidory
6 szt -
jajko
6 szt -
oliwa
4 łyżki -
ząbek czosnku
1 szt -
sok z cytryny
2 łyżki -
bazylia świeża
20 szt -
sól
-
pieprz
-
natka pietruszki
1,5 pęczku
Przepis i sposób przygotowania Jajka w sosie z surowych pomidorów
Studzimy.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę .
W misce delikatnie mieszamy je z oliwą , sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki,
15 listkami bazylii poszarpanej na kawa ki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy
do lodówki na godzin .
Obieramy jajka, kroimy je wzdłuż na pół .
Sos pomidorowy nakładamy na talerzyki.
Układamy na nim jajka, posypujemy sol i pieprzem, dekorujemy bazylią.
Komentarze (1)