Jajka w sosie z surowych pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dojrzałe pomidory

    6 szt
  • jajka

    6 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • lisc bazylii

    20 szt
  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

    1,5 pęczku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy tak by żółtka były tylko lekko ścięte.
Studzimy.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę .
W misce delikatnie mieszamy je z oliwą , sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki,
15 listkami bazylii poszarpanej na kawa ki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy
do lodówki na godzin .
Obieramy jajka, kroimy je wzdłuż na pół .
Sos pomidorowy nakładamy na talerzyki.
Układamy na nim jajka, posypujemy sol i pieprzem, dekorujemy bazylią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata72 26.04.2011 13:04
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat