Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w pomidorach Shakshuka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 2 sztuki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz do smaku
szpinak garść
jajko 2 sztuki
żółty ser starty 2 łyżki
natka pietruszki
olej do smażenia

Porada

Shakshuka to danie pochodzące z Tunezji. Głównym składnikiem są jajka i pomidory, ale można dodawać różne składniki warzywne lub mięsne.Podajemy z grzankami z masłem, może być czosnkowym. Jest to idealne śniadanie rozgrzewające w zimne dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w pomidorach Shakshuka

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju przez chwilę.
Krok 1 - Jajka w pomidorach Shakshuka foto
2
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i szpinak.Jeśli szpinak mamy świeży to najpierw go siekamy.Doprawiamy solą i papryką ostrą. Smażymy aż sok z pomidorów odparuje.
Krok 2 - Jajka w pomidorach Shakshuka foto
3
Masę przekładamy do miseczek żaroodpornych,robimy wgłębienia na środku i ostrożnie wbijamy jajka.Oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 3 - Jajka w pomidorach Shakshuka foto
4
Wierzch posypujemy startym serem i natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .Zapiekamy 15 minut.
Krok 4 - Jajka w pomidorach Shakshuka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.12.2016 17:40
fajny pomysł
Edith85 14.09.2016 07:52
Fajna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak