Jajka po ranczersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pomidory krojone w puszce

    1/2 puszki
  • boczek wędzony

    100 g
  • sól, pieprz, chilli, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę. Jeśli jest zbyt suche można podlać oliwą. Solimy, doprawiamy chilli i pieprzem, mieszamy i smażymy do momentu aż papryka zmięknie.

Dodajemy pomidory. Dla przełamania smaku pomidorów, dodajemy szczyptę cukru. Dusimy bez przykrycia aby odparować część płynu.

W zależności od ilości jajek, robimy odpowiednią liczbę wgłębień, w które wbijamy jajka.

Każde jajko solimy i posypujemy pieprzem.

Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu aż białka się zetną. Żółtka powinny być płynne.

Podajemy z grzankami.

Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych. Należy je obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
novita23 25.05.2011 12:47
fajne
artur7 24.05.2011 18:43
pysznie wyglada
artur7 24.05.2011 18:43
pysznie wyglada
artur7 24.05.2011 18:43
pysznie wyglada
mala2021 25.11.2010 19:54
wspaniałe
Justyna223 30.09.2010 14:28
wyglądają wyśmienicie
beatkaa153 26.09.2010 13:02
apetycznie wyglądają:)
kasiurek 19.09.2010 12:14
nie jadłam takich jajek ale na pewno wypróbuje
izoldaaa6 28.08.2010 23:11
jajka jadłam juz w różnych postaciach ale w takiej jeszcze nie :)
iwa643 26.08.2010 20:19
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat