Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczywo tostowe
2 kromki -
jajko
2 sztuki -
szpinak
100 g -
czosnek
1 ząbek -
cebula
1 mała -
ocet
1 łyżeczka -
pomidorki koktajlowe
2 sztuki -
sól
1 szczypta -
gałka muszkatołowa
1 sztuka -
oliwa
- - -
masło
100 ml -
białe wino
2 łyżki -
sok z cytryny
1/2 sztuki -
żółtko jajek
3 sztuki -
Pieprz biały mielony Prymat
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i sosem holenderskim
Na oliwie podsmażyć szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze, a następnie ułożyć na nich podsmażony szpinak. Do gotującej się wody z octem i solą wybić jajka i gotować 3 minuty na małym ogniu. Jajka w koszulkach wyjąć z wody, ułożyć na tostach ze szpinakiem, polać sosem i ewentualnie zapiec na złoty kolor. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)