jajka pieczone w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 szt
  • szynka

    2 plasterek
  • ciasto francuskie

    1 opak
  • szczypiorek

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - jajka pieczone w cieście francuskim foto
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, ale duże, metalowe też będą chyba dobre) smarujemy delikatnie masłem. Ścianki oblepiamy ciastem francuskim tak, żeby nie została żadna dziura. Pokrojoną w kostkę szynkę wsypujemy do tak przygotowanej formy. Jajka wbijamy do szklanki, filiżanki, małego naczynia i wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej ciastem. Posypujemy szczypiorkiem, solimy, pieprzymy. Przykrywamy ciastem francuskim, albo nie. Mi lepiej wyszło bez zakrycia.
Krok 2 - jajka pieczone w cieście francuskim foto
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia białka, 5-15 minut. Wyjmujemy z foremek i podajemy na gorąco. Enjoy :)
Krok 3 - jajka pieczone w cieście francuskim foto
smacznego c:

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 05.11.2012 19:48
fantastyczne
as28 05.11.2012 13:48
super pomysł
as28 05.11.2012 13:48
super pomysł
Amellia 05.11.2012 13:21
rewelacja!!!! muszę spróbować :)
uqash24 05.11.2012 12:37
hmmm, pomysłowe :)
Anna169Hosz 05.11.2012 12:31
Pomysłowe, w sam raz na przystawkę.
Adam/ZUB3R 05.11.2012 11:53
mniam
malaczarna23 05.11.2012 11:49
bardzo fajny pomysł
GOSIA18 05.11.2012 11:46
bardzo pomysłowo i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat