Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka na twardo w sosie koperkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Smaczny sos koperkowy do tego jajka ugotowane na twardo, kilka ugotowanych ziemniaków i obiad gotowy.

Składniki:

Składniki:

woda gorąca 2 szklanki
kostki rosołowe 2 sztuki
koperek świeży 1 pęczek
mąka 2 łyżki
śmietana 30% 150 gramów
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 szczypta

Dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo 5 sztuk

Porada

Wodę z kostkami bulionowymi możemy zastąpić bulionem lub rosołem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka na twardo w sosie koperkowym

Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą, następnie obieramy ze skorupek.
Sos koperkowy:
Koperek opłukać i drobno posiekać. Zagotować wodę, dodać kostki bulionowe oraz opłukany posiekany koperek zielony. Do śmietany dodać mąkę i delikatnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę z mąką dodać do wody z kostkami bulionowymi i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Gdyby sos był za gęsty rozrzedzić go dolewając wody. Sos doprawić pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną do smaku. Do sosu wrzucić ugotowane na twardo, obrane jajka.
Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.06.2018 21:17
Prosto i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak