Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane po węgiersku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

majonez 3 łyż.
curry 1,5 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżecz.
sos pomidorowy 2 łyż.
ser żółty 4 (tarty)
jajko ugotowane na twardo 2 szt.
ryż 4 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane po węgiersku

Kroki postępowania

1
Jajko ugotowane na twardo przekrawam w poprzek na połowę. Ostrożnie wyjmuję z jajka żółtko i przekładam je do miseczki z majonezem. Dodaję curry, solą, pieprz i słodką paprykę. Całość dokładnie rozcieram.
Krok 1 - Jajka faszerowane po węgiersku foto
2
Przygotowanym farszem napełniam połowę jajka i przykrywam druga połówką. Małe naczynie do zapiekania smaruję cienko masłem. Przekładam do miseczki ugotowany ryż. Następnie robię w nim wgłębienie, w które wkładam nafaszerowane jajko. Mieszam sos pomidorowy ze startym serem żółtym. Masę wykładam na ryż wokół jajka.
Krok 2 - Jajka faszerowane po węgiersku foto
3
Zapiekam całość około 10 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku lub ok/ 2 minuty w mikrofalówce.
Krok 3 - Jajka faszerowane po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 01.11.2012 09:06
Fajne.
Lemon 31.10.2012 22:37
pyszne
gosia1988 31.10.2012 20:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak