Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczka z pastą z soczewicy
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Żółtka delikatnie wyjmujemy, białka wykrawamy na kształt ozdobnych skorupek.
Tuńczyka odcedzamy.
Pora i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce oleju.
Do wystudzonej soczewicy dodajemy tuńczyka, pora, czosnek, żółtka jaj, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą i curry. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Po upływie 30 minut wyciągamy gotową pastę z soczewicy i tuńczyka i formujemy 6 niewielkich kulek. Każdą z nich umieszczamy w skorupce z białka. Z ziaren czarnego pieprzu robimy oczy, z pasków czerwonej papryki dzioby. Wykładamy na talerz i dekorujemy różyczkami brokuła.
Smacznego!