Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczka z pastą z soczewicy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 6 szt
tuńczyk w sosie własnym 250 dkg
soczewica czerwona 3/4 szklanki
por (biała część) 1/2
ząbki czosnku 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Kurkuma mielona Prymat
curry
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczka z pastą z soczewicy

Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Żółtka delikatnie wyjmujemy, białka wykrawamy na kształt ozdobnych skorupek.
Tuńczyka odcedzamy.
Pora i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce oleju.
Do wystudzonej soczewicy dodajemy tuńczyka, pora, czosnek, żółtka jaj, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą i curry. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Po upływie 30 minut wyciągamy gotową pastę z soczewicy i tuńczyka i formujemy 6 niewielkich kulek. Każdą z nich umieszczamy w skorupce z białka. Z ziaren czarnego pieprzu robimy oczy, z pasków czerwonej papryki dzioby. Wykładamy na talerz i dekorujemy różyczkami brokuła.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 30.12.2015 08:09
pięknie wyglądają
Pani Domu 10.06.2015 08:42
śliczne kurczaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak